در این قسمت به معرفی انواع نقشه ها در پروژه می پردازیم. بطور کلی نقشه ها به دو دسته فاز یک و فاز دو تقسیم می شوند.
-
نقشه های فاز یک
این نقشه ها مربوط به کلیات طرح می باشد. در مثال مجتمع اداری ، تجاری ، در واقع نقشه هایی که آرایش و چیدمان اتاق ها ، ستون ها ، تیر ریزی ، و … در آن مشخص می شود.
-
نقشه های فاز دو
این نقشه ها مربوط به کلیه مشخصات جزئی پروژه است. بعنوان مثال تعیین جزئیات متریال دیوار ها ، نوع سنگ های بکار رفته در نما ، راه پله ، راهرو ها و … چگونگی چیدمان سرامیک کف ، کلیه مشخصات نازک کاری پروژه و … مشخص می شود.قبل از تهیه نقشه های فاز یک و فاز دو ، مطالعاتی بر روی پروژه ماننده امکان سنجی ، موضوعات اقتصادی و … توسط مشاور صورت می پذیرد که به آن نقشه های فاز صفر گفته می شود. ( که معمولأ در کشور عزیزمان ایران کمتر دیده می شود)
-
فاز سه (نظارت)
قبل از آنکه عملیات اجرای پروژه توسط پیمانکار آغاز شود، باید وضعیت چگونگی نظارت بر عملکرد پیمانکار تعیین گردد. از اینرو باید فاز نظارت که به فاز ۳ معروف است بعنوان یک قرارداد جداگانه به شرکت مشاور ابلاغ گردد.ممکن است مشاوری که برای فاز ۳ انتخاب می گردد با مشاورین فازهای ۱ و ۲ تفاوت داشته باشد، کما اینکه به دلایل زیادی بهتر است که این اتفاق نیفتد، یعنی بهتر است مشاور فاز نظارت همان طراح نقشه های پروژه باشد که مهمترین دلیل آن مربوط به مسئولیتی است که طراح در قبال نقشه های تهیه شده باید داشته باشد.
منبع : دکتر محمد بزاری