-
تاریخچه مدیریت پروژه در عصر قدیم
تاریخچه مدیریت پروژه : تاریخچه مدیریت پروژه را در جهان معمولأ با مدیریت پروژه های بزرگی ماننده ساخت دیوار چین ، اهرام ثلاثه در مصر یا ایجاد تخت جمشید مرتبط می دانند. هریک از پروژه هایی که به آن ها اشاره شد از جمله پروژه های بزرگ و پیچیده ای از تاریخ هستند که با استانداردها و کیفیت بالایی همراه با بکارگیری نیروی انسانی بسیار زیاد ساخته شده اند.
در تاریخ آمده است که به فرمان کوروش ، مهندسان و سازندگان پاسارگاد موظف بوده اند شرح کار انجام شده و برنامه کاری روز بعد خود را بر روی لوحه هایی که به شکل کارنامک مشهور بوده بنگارند اما با توجه به اینکه شواهدی در مورد بکارگیری روش های مدیریت پروژه در آن زمان بدست نیامده است نمیتوان اظهار نظر قطعی در مورد این روش ها و استفاده از آنها در پروژه های مذکور داشت.
همین مسأله در مورد اهرام ثلاثه مصر نیز مطرح است که به چه نحو در ظرف مدت 20 سال و با توجه به امکانات محدود آن زمان موفق شده اند چنین حجمی از سنگ را جابجا کنند. البته در مورد این مسأله محققان و دانشمندان فرضیه های زیادی را مورد بررسی قرار داده اند و به این نتیجه رسیده اند که با بهره گیری از تکنیک های پیچیده اینکار به انجام رسیده است.
مسأله مهم ، عظمت کار و چگونگی سازماندهی و مدیریت کارگران ، مهندسان و مصالح مورد استفاده در آن پروژه بوده است که نشان از یک عملکرد ، مدیریت یکپارچه و برنامه ریزی بسیار قوی و پیجیده دارد.
-
تاریخچه مدیریت پروژه در عصر جدید
اما تاریخچه مدیریت پروژه در عصر جدید به اوایل دهه 1900 میلادی باز می گردد،جایی که آقای هنری گانت با توسعه نمودار میله ای ابداع شده توسط خود، آغازگر حرکت پرشتاب بعدی طی سالهای دهه 1950 و 1960 میلادی در پروژه های نظامی و هوافضای ایلات متحده آمریکا و انگلستان گردید.
هرچند نام هنری گانت بعنوان پدر تکنیک های برنامه ریزی و کنترل پروژه در تاریخ به ثبت رسیده است اما سالهای دهه 1950 و 1960 به عنوان سالهای آغازین رشد و توسعه مدیریت پروژه در دنیای معاصر شناخته می شود.
این سالها سرآغاز رشد و تکوین بسیاری از روشها و دانش های مربوط به مدیریت پروژه است که در سالهای بعد توسط نرم افزار های مختلف عملیاتی و در پروژه ها بکارگرفته شدند.
-
گانت چارت در ابتدای دهه 1900 میلادی
تاریخچه استفاده از گانت چارت به دوران جنگ جهانی اول باز میگردد. جایی که یک آمریکایی بنام هنری گانت اولین بار Bar Chart را برای برنامه ریزی و کنترل پروژه موسسه کشتی سازی اش مورد استفاده قرار داد. به جهت گرامیداشت این اقدام نام گانت قبل از عنوان بارچارت تداعی کننده این اقدام ارزشمند وی است.
کتاب مرجع مهندسان صنایع اشاره میکند که آقای هنری گانت به کمک ابزار ابداعی خود در خلال جنگ جهانی اول توانست زمان ساخت کشتی های ترابری موسسه خود را به میزان چشمگیری کاهش دهد.
امروزه نمودار گانت به دلیل ساده و قابل فهم بودن آن ، به روش جالب و پرطرفدار به شکل وسیعی جهت مدیریت زمان در پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
منبع : دکتر محمد بزازی