-
روشهای تأمین مالی پروژه کدامند؟
در این مطلب آموزشی به معرفی روشهای تأمین مالی پروژه خواهیم پرداخت ؛ برای انجام هر پروژه ای لازم است تا منابع مالی لازم تأمین شود. در ادامه با این روش ها آشنا خواهید شد.
-
سرمایه شخصی
در این حالت تأمین مالی پروژه از محل سرمایه شخصی نفر یا نفراتی تأمین می گردد. و براساس پیشرفت و گذشت زمان منابع مالی به پروژه تزریق می شود.
-
انتشار اوراق مشارکت
در این روش کارفرما با انتشار اوراق مشارکت در ساخت ، اعتبار لازم را جهت انجام پروژه جذب می نماید.
-
اخذ وام بانکی
در این روش کارفرما منابع مالی مورد نیاز جهت انجام پروژه را از طریق اخذ وام بانکی تأمین می نماید. پس از مراجعه کارفرما جهت اخذ وام به بانک ، فرآیند اخذ وام با معرفی متقاضی وام به شرکت های مشاور آغاز می گردد. شرکت های مذکور با بانک ها دارای قراداد همکاری هستند که به آنها مشاورین امکان سنجی طرح ها گفته می شود.
متقاضی می بایست از بین شرکت های مشاور معرفی شده توسط بانک یکی را انتخاب نماید. مشاورین امکان سنجی می بایست یک طرح توجیهی آماده کنند که اصطلاحأ به آن (Feasibility Study (FS گفته می شود. طرح توجیهی درای سه بخش اصلی است:
-
مطالعات بازار
در فرآیند مطالعه بازار بطور مثال بررسی می گردد که در مقطه زمانی کنونی چه پروژه های مشابهی در زمینه ای که قرار است متقاضی وام در آن یک پروژه را آغاز کند ، وجود دارد.
فرض کنید قرار است برای احداث یک کارخانه تولید لامپ های کم مصرف از بانک وام بگیریم ، در بخش مطالعات بازار ابتدا تعداد تولید کنندگانی که در حال حاضر در حال تولید این محصول هستند شناسایی می گردد. در گام بعدی ظرفیت تولید سالانه آنها مورد بررسی قرار می گیرد ، سپس میزان تقاضا از کالای مذکور در کشور مشخص می گردد و پیش بینی های لازم در خصوص روند تولید و مصرف از کالای مذکور در 5 تا 10 سال آینده نیز تحلیل می شود.
اگر میزان عرضه بیشتر از میزان تقاضا باشد توجیهی برای احداث کارخانه جدید برای تولید همان محصول وجود نخواهد داشت. در غیر اینصورت مانعی برای احداث آن واحد صنعتی وجود ندارد.
-
مطالعات فنی
در مطالعات فنی در مورد تمام تجهیزات ، ماشین آلات ، سوله ها و ساختمانهایی ، تعداد افراد شاغل از کارگر ، مهندس ، مدیر و … ، اسناد مهندسی که برای انجام پروژه لازم است صحبت میشود. بطور مثال برای احداث یک کارخانه نیاز به A هکتار زمین ، دو باب سوله به متراژ B ، یک عدد انبار به متراژ مشخص ، یک ساختمان اداری 5 طبقه و … نیاز است.
چه تجهیزاتی لازم داریم ؟ آیا این تجهیزات در داخل کشور موجود است یا باید آنها را از کشور های دیگر خریداری کنیم؟ ابعاد و مشخصات تجهیزات خریداری شده و جانمایی آنها چگونه است؟ در پایان مطالعات فنی لیستی از مواردی که در بالا به آن اشاره شد تهیه می شود. در این لیست مصالح مورد نیاز و حجم آنها نیز جهت احداث ساختمانها محاسبه و ارائه می گردد.
مطلب پیشنهادی >> مدیریت هزینه پروژه و مراحل آن کدامند؟
-
مطالعات مالی
در این بخش کلیه فعالیت انجام شده در بخش مطالعات بازار و مطالعات فنی به زبان پول ترجمه می شود. بطور مثال هزینه احداث ساختمانها و سوله ها ، خرید ماشین آلات و تجهیزات ، حقوق کارگران و … در این بخش بدست می آید.
پس از انجام موارد فوق اطلاعات خروجی آنها به همراه قیمت تمام شده محصول تولیدی به همراه حاشیه سود مورد نظر در نرم افزاری به نام کامفار وارد می شود. و مشخص می گردد که زمان بازگشت سرمایه چقدر طول خواهد کشید و کارخانه از چه زمانی وارد سود دهی خواهد شد.
در پایان اگر توجیه لازم برای احداث کارخانه یا پروژه وجود داشته باشد ، متقاضی جهت اخذ وام به بانک معرفی می گردد. بانک براساس برنامه زمانبندی که متقاضی آنرا تهیه نموده و پیشرفت واقعی پروژه اقدام به پرداخت مرحله ای وام می نماید.
-
فاینانس
تأمین اعتبار لازم برای انجام پروژه از طریق سرمایه گذاری خارجی فاینانس نامیده می شود. این سرمایه گذاری می تواند از طریق موسسات مالی ، اشخاص یا بانک ها صورت پذیرد. متقاضی دریافت فاینانس می بایست در ابتدا تضامینی را از بانک مرکزی کشوری که قرار است پروژه در آن اجرا شود برای فاینانس کننده تهیه کند.
بانک مرکزی هم با معرفی متقاضی به بانک های داخلی از وی می خواهد تا وارد سیکل تهیه طرح توجیهی شود. بعد از تهیه و تأئید طرح توجیهی بانک مرکزی متقاضی را به فاینانس کننده پروژه معرفی می کند. فاینانس کننده پروژه خود از متقاضی در خواست طرح توجیهی می کند که باید به زبان انگلیسی و در نرم افزار کامفار تهیه شود.
لازم به دکر است در صورتی که ضرر و زیان به سرمایه دریافت شده از فاینانس کننده وارد شود متقاضی مسئول جبران آن خواهد بود.
-
بیع متقابل یا BuyBack
یکی دیگر از روشهای تأمین مالی پروژه بیع متقابل است. در این روش متقاضی که می خواهد اعتبار لازم را برای انجام پروژه خود از منابع خارجی تأمین کند ، به سراغ صاحب یک تکنولوژی می رود. صاحب تکنولوژی ، تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز جهت انجام پروژه را بدون دریافت هزینه آن در اختیار صاحب پروژه قرار می دهد و در عوض تا مدت زمان و نسبت مشخصی در درآمد یا زیان ناشی از انجام پروژه سهیم خواهد بود و پس از پایان دوره شراکت نیز کل پروژه به صاحب اولیه پروژه واگذار می شود. این روش دارای یک مزیت بسیار مهم است که درواقع انتقال تکنولوژی می باشد.