نام گذاری مناسب برای فعالیتها
نام گذاری مناسب برای فعالیتها : نام گذاری فعالیت ها بشکل منحصربفرد یکی از موارد بسیار مهمی است که در هنگام تشکیل ساختار شکست کار بایستی به آن توجه داشت. هریک از نام های بکار رفته برای فعالیت ها در هر موقعیت بایستی قابل فهم باشند، یعنی هر فعالیت خارج از نوع دسته بندی در هر قسمتی که مشاهده شود بتواند مفهومی صحیح از نوع کاری که آن فعالیت انجام می دهد را مشخص کند. برای درک بهتر به جدول زیر دقت کنید:
باید توجه داشت که در یک برنامه زمانبندی ، حالت های متفاوتی بسته به اقتضای شرایط پیش خواهد آمد که نیاز به مرتب کردن یا اعمال فیلتر روی فعالیت ها احساس می شود، حال اگر این نوع نامگذاری رعایت نشده باشد در این مواقع مشکلات جدی بجهت وجود تشابه اسمی فعالیت ها ایجاد خواهد گردید.
با توجه به مثال ذکر شده در بالا فرض کنید که بخواهیم بر اساس شرایط پیش آمده با استفاده از Activity Code تمام فعالیت های دیوار چینی و گچ و خاک را دسته بندی کنیم ، تا بعنوان مثال آیتم هایی نظیر میزان اعتبار ، زمان مصرف شده یا هزینه و زمان باقی مانده یا مصالح و … را بدست آوریم. به شکل زیر دقت کنید:
همانطور که در تصویر ملاحضه می کنید پیگیری فعالیت ها در حالت نام گذاری غیر منفرد عملأ غیر ممکن است ، درحالی که با نام گذاری صحیح و منفرد بر روی فعالیت ها با اعمال هر نوع فیلتر این پیگیری به راحتی امکانپذیر خواهد بود.
-
نام گذاری فعالیتها بشکل یک فعل ( نمایانگر یک کار باشند)
در این مرحله لازم است مجددأ تذکر دهیم که WBS نشانگر اهداف و محدوده پروژه است. به بیانی دیگر ساختار شکست کار (WBS) المانهای قابل تحویلی هستند که به بسته های کاری کوچکتر برای دستیابی به یک محصول قابل تحویل شکسته شده اند، این درحالیست که فعالیت ها (Activities) وظایف یا کارهایی هستند که می بایست انجام شوند تا یک محصول قابل تحویل گردد.
همانطور که از تعریف بالا برداشت می شود ، WBS و Activities دو المان کاملأ مجزا هستند. به جمله های زیر دقت کنید:
- آماده کردن نقشه های شاپ برای سازه طبقه دوم
- نقشه های شاپ مربوط به سازه طبقه دوم
همانگونه که ملاحظه می شود ، جمله اول بیانگر انجام کار می باشد.(Activity) و جمله دوم بیانگر یک بسته کاری قابل تحویل می باشد.(WBS). در آخر باتوجه به مطالب بیان شده میتوان گفت که نام Activity ها علاوه بر منحصربفرد بودن آنها ، باید نشان دهنده یک فعل یا انجام کار باشد.
-
نکات مهم در نام گذاری فعالیت ها که باید رعایت کرد:
- توجه کنید اگر فعالیت ها به نحو مناسب تعریف نشده باشند ، هنگام انجام برنامه ریزی و همچنین در هنگام کنترل با مشکل روبرو خواهیم شد و میبایست زمان بیشتری بر روی آنها صرف گردد ، از این جهت بهتر است تا فعالیت ها از بالا به پائین خرد گردند تا احتمال از قلم افتادن فعالیت ها به حداقل برسد.
- در این نوع نامگذاری شاید زمان بیشتری نیاز باشد و باعث زحمت گردد اما ارزش انجام دادن آن را قطعأ دارد. با استفاده از قابلیت ها Import و Export و Copy , Paste در نرم افزارهای برنامه ریزی و کنترل پروژه براحتی می توان اینکار را انجام داد.
- براساس استاندارد PMBOK فعالیت ها تا سطحی شکسته می شوند که به آنها بیشترین زمان تعلق گیرد نه کمترین زمان ، البته راجع به این موضوع در مباحث آتی بحث خواهد شد.
- عبارت هایی که در ساختار شکست کار استفاده می شوند بایستی همگی عبارت های اسمی باشد، چراکه باید یک محصول یا خروجی یا بسته کاری را نشان دهد ( ماننده موتورخانه ، سقف طبقه اول) ولی از طرف دیگر نام گذاری فعالیت ها باید دارای عبارت های فعلی باشد ، چراکه معرف انجام کاری هستند ( ماننده بتن ریزی سقف طبقه سوم).
منبع : دکتر محمد بزازی