-
تعریف مسیر بحرانی (CPM)
در این مطلب آموزشی در خصوص مسیر بحرانی یا CPM صحبت خواهیم کرد. بنابر تعریف طولانی ترین مسیر پروژه را که فعالیت های قرار گرفته بر روی آن دارای شناوری کل صفر هستند ، مسیر بحرانی می گویند. درواقع میتوان گفت به میزانی که هریک از فعالیت های واقع بر این مسیر به تأخیر بیفتد، کل پروژه با تأخیر مواجه خواهد شد.
به تصویر بالا توجه کنید. در صورتیکه هریک از فعالیت هایی که با فلش قرمز رنگ مشخص شده ، به تأخیر بیفتد، با به تأخیر انداختن پیوسته فعالیت های بعد از خود، کل زمان پروژه را نیز به تأخیر خواهند انداخت.
مطلب پیشنهادی >> نمایش فعالیتهای بحرانی در MSP
فعالیت دیوار چینی اتاق خواب ها در طبقه اول در ساختار شکست (WBS) تا یک هفته فرصت انجام دارد ؛ که اگر تا یک هفته اتمام آن بیشتر طول بکشد(ناحیه آبی رنگ که با فلش آبی مشخص شده است) تأثیری بر روی زمان کل پروژه نخواهد گذاشت. این مسأله گویای یک واقعیت است که فعالیت های قرار گرفته بر روی مسیر بحرانی ، میزان شناوری آنها (شناوری کل) برابر با صفر است.
-
مشخصات مسیر بحرانی
- مسیر بحرانی ، مانند هر مسیر دیگری در پروژه ، از اولین رویداد شبکه شروع و تا آخرین رویداد پروژه ، بدون هیچ گونه گسستگی امتداد دارد.
- مسیر بحرانی از رویدادهای بحرانی و فعالیت های بحرانی می گذرد. به عبارت دیگر رویدادها و فعالیت هایی که در مسیر بحرانی قرار دارند ، همه بحرانی اند.
- هر پروژه حداقل یک مسیر بحرانی خواهد داشت.
- مسیر بحرانی را بطور کلی متمایز از سایر مسیر های شبکه نمایش می دهند.
-
ملاک تشخیص فعالیتها و رویدادهای بحرانی
اختلاف زود ترین و دیرترین زمان وقوع آخرین رویداد شبکه را ، ملاک تشخیص فعالیت ها و رویدادهای بحرانی می گوئیم. زودترین زمان وقوع آخرین رویداد شبکه در حقیقت زودترین زمان خاتمه پروژه را نشان می دهد و البته این در صورتی خواهد بود که فعالیت ها با مدت زمان عادی خود اجرا گردند. دیرترین زمان وقوع آخرین رویداد شبکه ، زمانی است که کارفرما تمایل دارد ، پروژه در آن مدت به پایان برسد. پس بنابراین می توان گفت اختلاف بین زودترین و دیرترین زمان های وقوع این رویداد ، ممکن است ، صفر ، منفی با مثبت باشد.
-
کاربرد اصلی مسیر بحرانی چیست؟
کاربرد اصلی دانستن مسیر بحرانی این است که با در دست داشتن لیست فعالیت های بحرانی ، مدیر پروژه حساسیت بیشتری بر روی آنها داشته و سعی میکند تاجایی که امکان دارد از به تأخیر افتادن آنها جلوگیری کند.اگر پروژه با کمبود منابع روبرو باشد ، فعالیت های بحرانی دارای اولویت بیشتری برای تأمین و تخصیص منابع هستند.
مطلب پیشنهادی >> آموزش نرم افزار اکسل مقدماتی تا پیشرفته
-
نمایش مسیر بحرانی در نرم افزار مایکروسافت پراجکت
-
منظور از فعالیت های نیمه بحرانی چیست؟
فعالیت هایی هستند که هرچند مقدار شناوری کل آنها صفر نیست ولی بسیار کم است و در رتبه بعدی کانون توجه و کنترل قرار می گیرند. این فعالیت ها را فعالیت نیمه بحرانی یا زیر بحرانی (Sub Critical Activity) می نامند. هر قدر میزان شناوری کل فعالیت کمتر باشد درجه بحرانی بودن آن نیز بالاتر خواهد بود ، معمولاً حد آستانه شناوری کل فعالیت را برای نیمه بحرانی بودن توسط مدیر پروژه تعیین میشود.
-
نکته
مسأله مهمی که بایستی به آن توجه داشت این است که تعداد فعالیت های واقع بر مسیر بحرانی ، همیشه تا آخر پروژه ثابت نیست و با گذشت زمان و اعمال تغییرات عملکردی بر روی فعالیت های پروژه ، این مسیر ممکن است دچار تغییر شود. بعبارتی دیگر احتمال دارد فعالیت های دیگری بحرانی شده و برخی از فعالیت های بحرانی کنونی از این وضعیت خارج شوند.
مطلب پیشنهادی >> مسیرهای بحرانی چندگانه در MSP
-
نمایش مسیر بحرانی چندگانه در نرم افزار پریماورا P6