-
مفهوم شناوری در برنامه زمان بندی چیست؟
در این مطلب آموزشی می خواهیم در قالب یک مثال به بیان مفهوم شناوری در برنامه زمان بندی بپردازیم و سپس انواع آن را معرفی خواهیم کرد. به تصویر زیر نگاه کنید ؛ پیش نیاز فعالیت دیوار چینی طبقه دوم ، فعالیت های دیوار چینی اتاق خواب ها و دیوار چینی اتاق نشیمن در طبقه اول است.
حالا به فعالیت دیوار چینی اتاق خواب های طبقه اول نگاه کنید، فرض کنید که این فعالیت بر طبق برنامه به پایان رسیده است ، یعنی در ابتدای هفته چهارم قرار گرفته ایم. اما برای شروع فعالیت پس نیاز یعنی دیوار چینی طبقه دوم هنوز یک هفته دیگر باید صبر کنیم ( مطابق با شکل بالا که با فلش قرمز به ناحیه آبی رنگ اشاره دارد).
چرا که فعالیت دیوار چینی اتاق نشیمن هم باید تمام شود. در طول این یک هفته اساسأ تفاوتی وجود نداشت که فعالیت دیوار چینی اتاق خواب ها به موقع به پایان می رسید ، یا با یک هفته تأخیر ، یعنی باعث به تعویق افتادن فعالیت بعدی خود و به دنبال آن کل پروژه نمی گردید. لذا میتوان گفت که فعالیت مذکور یک هفته شناوری دارد.
در نرم افزارهای برنامه ریزی و کنترل پروژه مفهوم شناوری ، از طریق دو مفهوم به نمایش در می آید:
- Total Float : در نرم افزار پریماورا P6 برای نمایش شناوری کل از این آیتم استفاده می کنیم.
- Total Slack : در نرم افزار مایکروسافت پراجکت برای نمایش شناوری کل باید ستونی به این نام را به نمای گانت چارت اضافه کنیم.
-
انواع شناوری در برنامه زمانبندی کدامند؟
پس از آنکه با مفهوم شناوری در برنامه زمان بندی آشنا شدیم ؛ نوبت به یادگیری انواع شناوری می رسد ؛ اصولأ دو نوع شناوری داریم که عبارتند از :
-
شناوری کل Total Float
مطابق شکل بالا مدت زمانی که فعالیت دیوار چینی اتاق خواب ها می تواند به تعویق بیفتد به گونه ای که تاریخ پایان کل پروژه را به تأخیر نیندازد ، به این نوع شناوری ، اصطلاحأ شناوری کل گفته می شود. فعالیت دیوار چینی اتاق خواب ها حدفاصل هفته چهارم و هفته پنجم که با رنگ آبی نشان داده شده است دارای یک هفته شناوری کل می باشد.
این بدان مفهوم است که اگر این فعالیت بجای هفته چهارم که برای خاتمه آن برنامه ریزی شده است در پایان هفته پنجم خاتمه یابد تأثیری در مدت زمان کل پروژه نخواهد گذاشت و آن را با تأخیر مواجه نخواهد کرد.
مطلب پیشنهادی >> مفهوم تعجیل و تأخیر در برنامه زمان بندی چیست؟
-
شناوری آزاد Free Float
مطابق تعریف ؛ به مدت زمانی که یک فعالیت می تواند به تعویق بیفتد به گونه ای که تاریخ پایان فعالیت بعدی خود ( فعالیت پس نیازش) را به تأخیر نیندازد شناوری آزاد گفته میشود. البته ممکن است با حالتی مواجه شویم که یک فعالیت با فعالیت پس نیازش دارای رابطه از نوع FS بدون هیچگونه وقفه ای (lag) باشد و از طرفی نیز فعالیت پس نیازش بر روی مسیر بحرانی نبوده و دارای یک هفته شناوری کل باشد. حال اگر فعالیت پیش نیاز یک هفته به تعویق بیفتد ، به میزان یک هفته تاریخ اتمام فعالیت بعدی خودش را به تأخیر خواهند انداخت ، هرچند که تاریخ خاتمه پروژه را به تأخیر نینداخته است.
مشخص است که این نوع شناوری اصطلاحأ از سخت گیری بیشتری به نسبت شناوری کل برخوردار است. کاربرد آن در مواردی است که روی به تأخیر افتادن تک تک فعالیت ها حساسیت داریم ، نه فقط تأخیر کل پروژه ؛ در این مواقع شناوری آزاد را مبنا قرار می دهیم تا فعالیت هایی را که شناوری آزاد صفر دارند را تحت کنترل بیشتری قرار دهیم تا دچار تأخیر نشوند. در شکل بالا شناوری آزاد و شناوری کل هر دو یک هفته هستند. پس همواره خواهیم داشت:
مقدار شناوری آزاد <=مقدار شناوری کل
به تصویر بالا دقت کنید ؛ همانگونه که می بینید شناوری آزاد صفر بوده اما شناوری کل دارای مقدار می باشد. درصورتیکه فعالیت زرد رنگ به میزان یک هفته با تأخیر به پایان برسد، فعالیت سبزرنگ نیز به همان میزان دچار تأخیر خواهد شد.بنابراین میتوان گفت که شناوری آزاد فعالیت زرد رنگ صفر است ، اما با تأخیر فعالیت سبز کل پروژه به تأخیر نخواهد افتاد، چراکه فعالیت سبز رنگ دارای یک هفته شناوری کل و آزاد است، لذا در این حالت فعالیت زرد رنگ بواسطه ارتباطش با فعالیت سبز رنگ دارای یک هفته شناوری کل بوده اما شناوری آزاد آن صفر است.