پیمانکار در آخر هر ماه کلیه کارهای انجام شده خود را لیست نموده و بر اساس قیمت مربوط به هر آیتم مندرج در فهرست بهاء، آنها را طی فرمی به نام صورت وضعیت موقت ارائه می نماید.
معمولأ مشاور ادعای پیمانکار را برای بخشی از کارهایی که انجام شده است، نمی پذیرد و یا ممکن است پیمانکار در محاسبه قیمت تمام شده برخی از آیتم ها اشتباه کرده باشد، از اینرو صورت وضعیت موقت تأئید شده توسط مشاور در این مثال، ۱۱ میلیون تومان بدست آمده است. این موضوع در پایان کار مشکلی ایجاد نمی کند، چون صورت وضعیت ها موقت بوده و در انتهای پروژه در صورت وضعیتی به نام صورت وضعیت قطعی کلیه کارها مجددأ محاسبه می شود تا اشتباهی صورت نگیرد.
کسورات صورت وضعیت شامل درصد بیمه ، مالیات ، پیش پرداختی که به پیمانکار ارائه شده است و نیز ۱۰% بعنوان حسن انجام کار موقتأ از پیمانکار کسر می گردد، در قراردادهای مختلف کسورات ممکن است متفاوت باشد.
پس از اعمال ضریب کسورات و اعمال ضریب پیمان عدد خالص صورت وضعیت که باید به پیمانکار پرداخت گردد محاسبه می شود.
توجه شود که در تصویر بالا جهت سهولت در انتقال مطالب نحوه محاسبه بر اساس ضریب کلی پیمان ارائه شده است. در صورتی که در عمل محاسبه صورت وضعیت بر اساس ضریب هر فصل از فهرست بهاء که توسط پیمانکار ارائه شده است ( پیمانکار قیمت کلی خود را نیز براساس ضرایب فصولی که در نظر گرفته بدست آورده است) انجام می شود.
منبع : دکتر محمد بزازی
در ادامه یاد بگیرید