-
گانت چارت چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
در این مطلب آموزشی به این سوال پاسخ خواهیم داد که گانت چارت چیست؟ گانت نموداری است که از طریق آن می توان فعالیت های موجود در یک پروژه را در طول محور زمان براساس تاریخ شروع و پایان به نمایش در آورد.
این نمودار یکی از ابزار های مورد استفاده در مدیریت پروژه است و امروزه کاربرد آن در بسیاری از پروژه ها متداول بوده و بدلیل سهولت در استفاده طرفداران زیادی دارد. این نوع نمودار در بسیاری از نرم افزارهای مدیریت پروژه مانند مایکروسافت پراجکت و پریماورا جایگاه ویژه ای دارند. قسمت های مختلف این نمودار به شرح زیر است :
- در سمت چپ این نمودار اسامی فعالیت های پروژه نوشته می شود.
- در سمت راست نمودار و در مقابل هر فعالیت یک مستطیل رنگی قرار میگیرد که از طول و محل قرار گیری آن تاریخ شروع و خاتمه یک فعالیت و نیز مدت زمان مورد نیاز جهت انجام آن مشخص می گردد.
-
با استفاده از این نمودار به چه سوالاتی در پروژه می توان پاسخ داد؟
- چه فعالیت های در پروژه وجود دارند و باید به اتمام برسند؟
- تاریخ شروع و خاتمه یک فعالیت چه زمانی است؟
- انجام یک فعالیت چقدر زمان نیاز دارد و تا کی به طول خواهد انجامید؟
- همپوشانی یا Overlap بین فعالیت ها چگونه است؟
- مدت زمان کل پروژه چقدر است؟
برای تشکیل یک گانت چارت اصولی لازم است تا در ابتدا یک ساختار شکست WBS تهیه کنیم ، شاید یکی از مواردی که اغلب برای صرفه جویی در مصرف زمان باعث ایجاد اشکالاتی در ساخت گانت چارت می گردد ، ایجاد همزمان WBS باشد که پیشنهاد می گردد همانگونه که در بالا نیز به آن اشاره کردیم ساخت گانت چارت را به بعد از آماده شدن ساختار شکست پروژه موکول کنید تا از دقت بیشتری در انجام این کار برخوردار شوید.
هنری گانت Henry Gantt)) که بود؟
وی یک مهندس مکانیک آمریکایی و مشاور مدیریت بود که بخاطر ارائه نمودار گانت معروف شد. این نمودار اولین بار در سال 1910 اختراع شد و سال هاست که مهندسان و مدیران برای برنامه ریزی و کنترل پروژه های خود از آن استفاده می کنند. در گذشته این نوع از نمودار بر روی کاغذ ترسیم می شد ، اما امروزه با پشرفت تکنولوژی از این نمودار در نرم افزارهای مدیریت پروژه استفاده می شود.
-
مزایا و معایب استفاده از گانت چارت در پروژه ها چیست؟
از مزایای این نوع نمودار می توان به درک آسان نسبت به وضعیت کلی پروژه و تک تک فعالیت ها و نیز نحوه هم پوشانی آنها در یک نگاه اشاره کرد. همین مسأله سبب می گردد تا مدیران پروژه بتوانند مسیر بحرانی پروژه را با مطاله کوتاهی متوجه شده و تصمیم گیری خود را در خصوص مدیریت منابع یا مباحث مربوط به تأمین منابع مالی پروژه تسریع کنند. از معایب این نمودار آن است که در شکل دستی می توان صرفأ در مدیریت پروژه هایی با مقیاس کوچک استفاده کرد اما در پروژه های بزرگ مقیاس از این ابزار باید در بستر نرم افزار هایی چون Microsot Project یا Primavera P6 که قابلیت های زیادی را در اختیار کاربران خود قرار می دهد استفاده نمود.
-
روش های ترسیم نمودار گانت چیست؟
-
استفاده از اکسل Excel
در ادامه به معرفی روش های ترسیم نمودار گانت می پردازیم. روش اول استفاده از نرم افزار اکسل برای ترسیم این نمودار است که شما براحتی با صرف چند دقیقه زمان خواهید توانست یک نمودار گانت چارت را ترسیم کنید. در فیلم زیر نحوه انجام این کار ار ملاحظه خواهید نمود.
خوب اگر حالا بخواهید یک نمودار گانت حرفه ای تر در نرم افزار اکسل رسم کنید باید از قابلیت های بیشتری که در این نرم افزار وجود دارد استفاده کنیم تا علاوه بر بهبود ظاهر نمودار ، کارایی آن را نیز افزایش دهیم. در زیر نمونه ای از آنچه اشاره شد را ملاحظه می کنید.
برای دریافت سه نمونه فایل رسم گانت چارت بصورت حرفه ای در اکسل ایمیل خود را وارد کنید!
-
استفاده از مایکروسافت پراجکت Project
اما ممکن است سوالی در ذهن شما پیش بیاید که چطور می توان بجای استفاده از تاریخ میلادی از تاریخ شمسی در رسم گانت چارت استفاده نمود. یکی از راه حل ها برای انجام این کار استفاده از نرم افزار مایکروسافت پراجکت برای ترسیم این نوع نمودار است.
اما مسأله ای که وجود دارد این است که این نرم افزار هم در حالت عادی از تاریخ های میلادی برای ایجاد برنامه زمان بندی و گانت چارت استفاده می کند ، اما در یکی از مطالبی که در سایت منتشر شده است راجع به تبدیل تقویم میلادی به شمسی در MSP آموزشی را ارائه کردیم که می توانید به آن مراجعه کنید.
در تصویر زیر نمونه ای از نمودار ترسیم شده توسط نرم افزار مایکروسافت پراجکت را ملاحظه می کنید که از تقویم شمسی در آن استفاده شده است.
همانطور که در تصویر بالا ملاحظه می کنید تاریخ شروع ، خاتمه و مدت زمان هر فعالیت روی نمودار ترسیم شده است. نرم افزار مایکروسافت پراجکت این قابلیت را در اختیار کاربران خود قرار می دهد تا آنان بتوانند متناسب با سلیقه و نیاز خود نحوه نمایش نمودار گانت را ویرایش کنند.
مطابق تصویر زیر برای انجام این کار می بایست پس از انجام راست کلیک در روی نمودار گزینه Bar Styles را انتخاب کرد ، سپس پنجره ای باز شده که از طریق آن خواهید توانست تا تغییراتی را که مدنظر خودتان است روی نمودار اعمال کنید.
-
استفاده از گانت چارت آنلاین
برای استفاده از این سرویس باید در سایت هایی که این کار را برای شما انجام می دهند عضو شوید ، برخی از این سایت ها بصورت رایگان و برخی دیگر بصورت پولی این سرویس را در اختیار شما قرار می دهند تا بتوانید گانت چارت خود را بصورت آنلاین ترسیم و ویرایش کنید. البته امکانات نرم افزاری که این عمل را انجام می دهند محدود به ترسیم یک نمودار نیست بلکه ابزارهای مدیریت پروژه را نیز در اختیار کاربران خود قرار می دهند.