-
آموزش کامل تعریف منابع در MSP
یکی از مهمترین فازهای های پروژه در بحث برنامه ریزی و کنترل پروژه ، فاز تعریف و تخصیص منابع است ؛ در این مطلب آموزش قصد داریم تا با آموزش کامل نحوه تعریف منابع در MSP با شما همراه باشیم. در حال حاضر به هنگام استفاده از نرم افزار MSP یا پریماورا در پروژه هایی که در کشورمان اجرا میگردند ؛ معدود شرکت هایی هستند که به منابع توجه زیادی دارند و بیشترین تمرکز آنها حول محور زمان بندی در پروژه هاست.
توجه به مسأله مدیریت صحیح منابع در پروژه ها ؛ از راههای موفقیت محسوب میگردد و در صورتیکه تیم مدیریت پروژه بتواند به درک درست و نیز اجرای حساب شده در آن قدم بردارد ؛ بدون شک با مشکلات کمتری روبرو بوده و در نهایت خواهند توانست تا با اشراف بر روی منابع موجود ؛ استفاده بهینه از آنها و جلوگیری از کارهای موازی و دوباره کاریها ؛ هزینه تمام شده پروژه را کاهش دهند.
-
منابع پروژه شامل چه مواردی میگردد؟
- نیروی انسانی (Work) : کارگر ساده ؛ آرماتور بند ؛ قالب بند ؛ بتن ریز ؛ گلمیخ زن ؛ نصاب اسکلت و …
- ماشین آلات (Work) : بیل مکانیکی ؛ کامیون ؛ پمپ زمینی ، پمپ دکل ؛ قیچی ؛ دستگاه خم آرماتور ؛ بابکت ؛ لودر ؛ گریدر و …
- مصالح ساختمانی (Material) : انواع پروفیل های فولادی ؛ بتن ؛ انواع سنگ ؛ کاشی ؛ قیر و گونی ؛ ایزوگام ؛ سیمان ؛ گچ ؛ آهک و …
- هزینه (Cost) : هزینه های جاری کارگاه (بالاسری) مثل ؛ بلیط قطار یا هواپیما پرسنل ؛ تأمین خوراک و …
مدیریت صحیح منابع را میتوان اینگونه معنی کرد که در ابتدا یک برنامه ریزی صحیح و منطقی از منابع مورد نیاز در طول دوره های زمانی مختلف انجام پروژه داشته و در ادامه مدیریت سازمان پروژه را بگونه ای جلو میبریم که توان تأمین این منابع را در دوره های مذکور داشته باشیم.
مسلمأ در صورت عدم تأمین بموقع منابع ، فعالیت های برنامه ریزی شده برای شروع با تأخیر مواجه شده و در نهایت مدت زمان اجرای کل پروژه افزایش خواهد یافت ؛ این مشکل متأسفانه در اغلب پروژه ها وجود دارد ؛ این چرخه در تصویر زیر نمایش داده شده است.
-
انواع منابع قابل تعریف در MSP
در نرم افزار مایکروسافت پراجکت امکان تعریف 3 نوع منبع وجود دارد که عبارتند از : Work ؛ Material ؛ Cost نیروی انسانی و ماشین آلات از نوع Work هستند (در واقع این منابع تجدید پذیر هستند) مصالح از نوع Material و هزینه ها از نوع Cost خواهند بود (این نوع از منابع تجدید ناپذیر هستند و با استفاده تمام میشوند). برای ورود به محیط تعریف منابع در MSP کافی است از تب Task در بخش View روی آیکونی که در تصویر زیر ملاحظه میکنید کلیک و از منوی باز شده روی گزینه Resource Sheet کلیک میکنیم.
پس از انجام اینکار بخش Resource Sheet به نمایش در خواهد آمد ؛ در این بخش 12 ستون (فیلد) وجود دارد که در ادامه با کارکرد هریک از آنها آشنا خواهید شد.
- Resource Name: در این قسمت بایستی نام منبع را وارد کنیم.
- Type: در این قسمت نوع منبع را مشخص میکنیم ؛ که شامل سه گزینه Work ؛ Material و Cost میگردد.
- Material: در صورتیکه نوع منبع درنظر گرفته شده از نوع Material باشد ؛ در این بخش واحد سنجش مصالح مورد نظر را وارد میکنیم.
- Initials: در این فیلد امکان درج حروف اختصاری درنظر گرفته شده برای هر منبع وجود دارد و در صورتیکه در آن چیزی وارد نگردد حرف اول منبع ؛ بصورت خودکار توسط نرمافزار انتخاب خواهد گردید. شایان ذکر است که در اسامی منابع نمیتوان ویرگول یا براکت قرار داد.
- Group: از این قسمت برای گروه بندی منابع استفاده میکنیم ؛ وجود این گزینه در بخش گزارش گیری به ما کمک خواهد کرد. بطور مثال برای نیروی انسانی حرف H و برای ماشین آلات حرف M را میتوان قرار داد.
- MAX Units: در این قسمت حداکثر مقدار در دسترس از یک منبع را تعیین میکنیم. فرض کنید یک بیل مکانیکی داریم که بصورت تمام وقت در اختیار پروژه است ؛ در اینصورت عدد 1 یا 100% را وارد می کنیم ؛ حالا اگر یک بیل مکانیکی دیگر هم بصورت تمام وقت به پروژه اضافه شود ؛ تعداد منبع در دسترس 2 یا 200% خواهد بود.(در ادامه راجع به نحوه تغییر از حالت عدد به درصد یا بلعکس از بخش تنظیمات نرم افزار صحبت خواهیم کرد).
- Std.Rate: نرخ استاندارد دستمزد یا هزینه یک منبع را در این بخش وارد میکنیم.
- Ovt.Rate: در این قسمت نرخ اضافه کاری مربوط به منبع را وارد میکنیم.
- Cast\Use: نرخ هزینه بر واحد منبع در این فیلد وارد میگردد.
- Accrue At: در این قسمت نحوه پرداخت هزینه را تعیین میکنیم. ۳ گزینه برای این کار وجود دارد. در شروع فعالیت یا پایان فعالیت و یا در حین فعالیت این پرداخت هزینه صورت خواهد گرفت.
- Base: در این قسمت تقویم مورد استفاده برای منبع را انتخاب میکنیم.
- Code: در این قسمت میتوانید یک کد به یک منبع اختصاص دهید، این کدها میتوانند کاربردهای زیادی داشته باشند ، که میتوان به تهیه سریع گزارشات ، فیلترها و گروهبندیها اشاره کرد.
-
تمرین عملی از تعریف منابع در MSP
حالا قصد داریم تا بصورت عملی و با استفاده از اطلاعاتی که در بالا داده شد ؛ منابعی را برای پروژه وارد کنیم. پس مسیر گفته شده را دنبال و وارد Resource Sheet میشویم.
همانطور که در تصویر بالا ملاحظه می کنید ؛ منابعی از نوع Work ، Material و Cost تعریف نموده ایم و اطلاعات مربوط به هر منبع را در ستونهای مقابل آن مشخص کرده ایم. بعنوان مثال ما در کارگاه (در هنگام اجرای فونداسیون) 3 نفر کارشناس اجرایی داریم که بصورت تمام وقت در کارگاه حضور دارند پس عدد 300% را در ستون MAX وارد کرده ایم ؛ همین کار را برای سایر منابع نیروی انسانی و ماشین آلات نیز انجام داده ایم.
قیمت هر ساعت کارکرد این منابع نیز وارد شده است ؛ از آنجایی که کارگاه بصورت تک شیفت فعال است ؛ پس در ستون Ovt.Rate نرخ هر ساعت اضافه کارکرد را صفر در نظر گرفته ایم. برای منابع از نوع Work تقویم مورد استفاده از نوع استاندارد بصورت پیشفرض انتخاب میگردد. قبلأ در آموزش تعریف تقویم در MSP بصورت مفصل صحبت کردیم که میتوانید در خصوص انواع تقویم و تنظیمات و … به آن مطلب مراجعه کنید.