-
سرپرست کارگاه کیست؟
در یکی دیگر از سری مطالب آموزش برنامه ریزی و کنترل پروژه اینبار قصد داریم تا به معرفی سرپرست کارگاه بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که وظایف سرپرست کارگاه چیست؟ پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بطور کلی سرپرست یا رئیس کارگاه فردی است دارای تحصیلات و تجربه کافی در حوزه های عمرانی و ساخت و ساز که از طرف کارفرمای پروژه جهت مدیریت و ایجاد هماهنگی بین عوامل مختلف پروژه به منظور تحقق اهداف پروژه بکارگیری شده است. نکته قابل توجه این است که متناسب با وسعت پروژه و تعداد کارگاه ها ممکن است برای هر کارگاه سرپرستی جداگانه تعیین و یک نفر بعنوان سرپرست کل از طرف کارفرما یا مدیر پروژه منصوب گردد.
مطلب پیشنهادی >> دفتر مدیریت پروژه PMO چیست؟
-
سرپرست یا رئیس کارگاه چه ویژگی هایی شخصیتی باید داشته باشد؟
یک فرد برای پذیرش مسئولیت سرپرستی کارگاه لازم است تا دارای خصوصیات اخلاقی و حرفه ای باشد تا بتواند بخوبی از عهده انجام وظایف این جایگاه برآید که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.
-
خونسردی و توان مقابله با استرس
یکی از ویژگی های بسیار مهمی که یک سرپرست کارگاه باید از آن برخوردار باشد ؛ حفظ خونسردی و توان مقابله با استرس ناشی از اتقاقات پیش آمده در کارگاه اعم از بروز حوادث جانی برای افراد مشغول بکار در کارگاه ؛ حوادث غیر مترقبه مانند ریزش دیواره گود ؛ رانش زمین و … بازدیدهای سرزده کارفرما ؛ نزاع و درگیری نیروهای پیمانکار یا کارگری و …
-
انضباط فردی
بدون شک هیچ سرپرست کارگاهی بدون آنکه خود دارای انضباط فردی باشد ؛ نمیتواند دیگران را در این خصوص مورد سوال قرار دهد ؛ لذا وقت شناسی و داشتن انضباط فردی از مهمترین خصوصیاتی است که هر سرپرست کارگاه باید آنرا داشته باشد. حضور به موقع در پروژه و سرکشی از بخش های مختلف پروژه در طول مدت زمان فعال بودن کارگاه و عدم غیبت های مکرر از جمله مواردی است که در این حوزه میتوان به آن اشاره داشت.
-
داشتن انرژی و انگیزه بالا
مسلمأ شغل سرپرست کارگاه به دلیل ماهیت و جایگاهی که دارد ؛ می طلبد افرادی که قصد انتخاب آنرا دارند از انرژی و انگیزه بالایی برای انجام کار برخوردار باشند ؛ داشتن انگیزه بالا تأثیر مستقیمی را در تیم کاری خواهد داشت و نداشتن این خصوصیت از راندمان و انگیزه سایر افراد تیم نیز خواهد کاست. یک فرد بیحال و کم انرژی توان انجام کار و پیشبرد اهداف پروژه را نخواهد داشت ؛ لذا افراد درونگرا و خیلی آرام مناسب برای پذیرش چنین شغلی نیستند.
-
قاطعیت و توان رهبری
از دیگر ویژگیهای شخصیتی که سرپرست یا رئیس کارگاه بایستی از آن برخوردار باشد ؛ وجود قاطعیت در برخورد و حل مسائل و موضوعاتی است که بصورت روزمره در کارگاه اتفاق میافتد. از آنجایی که سرپرست کارگاه بصورت مستقیم و غیر مستقیم با سایر عوامل پروژه در ارتباط است ؛ لذا باید بتواند نقش رهبری تیم کاری را بخوبی ایفا نماید و دستورات وی نافذ باشد.
-
مدیر بودن و داشتن توان بیان
توانایی انجام برنامه ریزی و مدیریت امور کارگاه در راستای تحقق اهداف پروژه موضوعی است که یک سرپرست کارگاه بایستی این ویژگی را داشته باشد ؛ ایجاد هماهنگی بین ارکان و بخش های مختلف کارگاه ؛ رصد و اشراف کامل بر اتفاقات و موضوعات باعث میگردد تا سرعت پیشرفت پروژه بطور ملموسی بهبود پیدا کند. توان بیان و تفهیم مسائل نیز از اهمیت بالایی برخوردار است ؛ بطور مثال یک سرپرست کارگاه باید بتواند بصورت شفاف صریح و بدون پرده موضوعات مورد نظر خود را بصورت فردی یا در جمع افراد بیان نماید.
-
وظایف سرپرست کارگاه چیست؟
- همکاری با واحد برنامه ریزی و کنترل پروژه و نظارت بر روند تهیه برنامه زمان بندی
- برگزاری جلسات مستمر با عوامل اجرایی پروژه و پیمانکاران جزء در راستای حل مشکلات و تعارضات احتمالی فی مابین
- بررسی اسناد مالی مربوط به خریدهای انجام شده در کارگاه
- تخصیص و نظارت بر روند تهیه و مصرف متریال توسط پیمانکاران جزء
- نظارت بر نحوه دپو و نگهداری مصالح متناسب با شرایط کارگاه و استانداردهای سازمان نظام مهندسی و مقررات ملی
- رسیدگی به صورت وضعیت موقت و قطعی پیمانکاران
- برگزاری جلسات دوره ای با کارفرما و مشاور پروژه به منظور گزارش دهی از آخرین وضعیت کارگاه
- ارائه پیشنهادات و راهکارهای مناسب بجهت جلوگیری از ایجاد ضرر و زیان
- نظارت و تأئید گزارشات روزانه ؛ گزارشات هفتگی و دوره ای کارگاه
- تسلط کافی بر شرایط عمومی پیمان ؛ ضوابط و مقررات جاری کشور در حوزه ساخت و ساز
- مطالعه کامل قرارداد و شرایط خصوصی پیمان و مدارک منظم به پیمان بجهت منظور اشراف بر محدوده کار و تعهدات فی مابین کارفرما و شرکت
- اطلاع کافی از قیمت روز مصالح و دستمزدها و فهرست بهای منتشر شده از سوی سازمان برنامه و بودجه و توانایی تحلیل و استفاده از آنها
- ایجاد تعادل در سه پارامتر حیاتی پروژه ؛ شامل : زمان ؛ هزینه و کیفیت
- نظارت بر روند اجرای ضوابط ایمنی در کارگاه
- پیش بینی مصالح مورد نیاز در حین اجرای کار در تعامل با واحد برنامه ریزی و کنترل پروژه
- حرکت در راستای برنامه زمان بندی پروژه که از سوی کارفرما ابلاغ شده است و تلاش در راستای جلوگیری از ایجاد تأخیر و تحویل به موقع کار
- بررسی و تأئید صلاحیت پیمانکاران جزء براساس شاخص های استاندارد و سازمان و معرفی جهت عقد قرارداد با ایشان
- تهیه و امضاء صورتجلسات کارگاهی تنظیم شده
- ارائه دستور کار به پیمانکاران جزء در راستای برنامه زمان بندی و نظارت بر حسن انجام آن
- اتخاذ تدابیر لازم بمنظور ایجاد ایمنی و حفاظت فیزیکی از کارگاه
- توانایی کار با نرم افزار های مهندسی اعم از اتوکد ؛ اکسل ؛ مایکروسافت پراجکت و نرم افزار مدیریت پروژه
- نظارت بر نحوه استفاده ماشین آلات در کارگاه
در این مطلب آموزشی به این سوال که سرپرست کارگاه کیست؟ و مهمترین وظایفی که باید آن ها را انجام دهد پاسخ دادیم ؛ و در مطالب بعدی که در سایت مستر پلنر منتشر خواهیم کرد به سراغ مشاغل دیگری که در کارگاه های عمرانی و ساختمانی ایفای نقش میکنند خواهیم پرداخت.