موارد اساسی در یک قرارداد بین المللی کدامند؟ قسمت دوم
موارد اساسی در یک قرارداد بین المللی کدامند؟ قسمت دوم : در ادامه مطلب قبلی می پردازیم به آنچه می بایست در یک قرارداد بین المللی مورد توجه قرار گیرد.
۹) ترخیص کالا
نحوه ترخیص کالا باید در متن قرارداد مشخص گردد. در قراردادهای خرید کالا ترخیص برعهده طرف ایرانی قرارداد خواهد بود. ورود موقت لوازم کار فروشندگان و پیمانکاران برابر مدارك گمرکی در قبال ضمانت نامه هاي بانکی معتبر برای خدمات خاص موضوع قرارداد و در مدت معین و مورد توافق طرفین مجاز و کلیه هزینه های مربوطه بر عهده فروشندگان و پیمانکاران خواهد بود. در مورد ورود موقت مقررات گمرکی کشور باید رعایت گردد.
۱۰) ضمانت نامه ها
-ضمانت نامه پیش پرداخت
در صورتی که در قرارداد ، انجام پیش پرداخت به طرف خارجی قرارداد پیش بینی شده باشد در مقابل باید ضمانت نامه ای حداقل به همان مبلغ از طرف خارجی قرارداد اخذ گردد. ضمانت نامه پیش پرداخت باید دارای شرایط زیر باشد :
الف) مبلغ ضمانت نامه از ۲۵ درصد ارزش قرارداد بیشتر نباشد مگر با تصویب بالاترین مقام دستگاه اجرایی مربوطه و تأیید بانک مرکزی ایران.
ب) ضمانت نامه توسط بانک یا مؤسسه اعتباری مورد تأیید بانک مرکزی ایران صادر گردد.
ج) ضمانت نامه کاملاً بدون قید و شرط و مطابق با ضوابط مورد قبول بانک مرکزی ایران باشد.
د) ضمانت نامه دارای مدت و به درخواست طرف ایرانی قرارداد قابل تمدید باشد . چنانچه بانک به هر علتی نخواهد و یا نتواند ضمانت نامه را تمدید کند متعهد است وجه ضمانت نامه را به طرف ایرانی قرارداد پرداخت نماید.
ه ) در ضمانت نامه ذکر شود که تمدید و ضبط و یا ابطال ضمانت نامه به درخواست کتبی ، از طریق تلکس یا تلگراف رمزدار طرف ایرانی قرارداد و یا بانک کارگزار طرف ایرانی قرارداد انجام پذیر است.
و در ادامه…
و) مبلغ ضمانت نامه با ارائه اسناد و برابر دستور کتبی طرف ایرانی قرارداد و یا گواهی انجام کار کاهش خواهد یافت. بانک صادر کننده ضمانت نامه در پایان سررسید ضمانت نامه برابر دستور کتبی طرف ایرانی قرارداد نسبت به پرداخت مانده وجه ضمانت نامه به طرف ایرانی قرارداد اقدام خواهد نمود.
ز) از قبول ضمانت نامه هایی که به صورت اعتبار اسنادی صادر می گردد خودداری شود.
ح) در متن ضمانت نامه ، تاریخ ، شماره و موضوع قرارداد و همچنین شماره و تاریخ اعتبار اسنادی مربوطه قید گردد.
ط) وجه ضمانت نامه باید به ارز موضوع قرارداد باشد.
دستگاه های اجرایی موظفند درخواست تمدید ، ضبط و یا ابطال ضمانت نامه را حتماً قبل از تاریخ سررسید ضمانت نامه انجام دهند . در صورت عدم دریافت درخواست فوق ، بانک کارگزار ایرانی موظف است یک دوره ضمانت نامه را به هزینه طرف ایرانی قرارداد تمدید و مراتب را به طرف ایرانی قرارداد ابلاغ نماید.
-ضمانت نامه حسن انجام کار
جهت تضمین حسن اجرای تعهدات طرف خارجی قرارداد و تأمین خسارات و ضرر و زیان هاي ناشی از تخلف وی و براي تضمین کیفیت و کمیت کالای مورد معامله هنگام عقد قرارداد بایستی با توجه به نوع کالا و یا کار مورد نظر ، ضمانت نامه حسن انجام کار از طرف خارجی قرارداد دریافت گردد. تاریخ و نحوه آزاد شدن این ضمانت نامه باید در قرارداد مندرج گردد.
دستگاه های اجرایی با در نظر گرفتن نوع و کیفیت کالا ، کار و مبلغ قرارداد مبلغ ضمانت نامه حسن انجام کار را که درصدی از مبلغ کل قرارداد می باشد، تعیین و در قرارداد ذکر نمایند.
ضمانت نامه حسن انجام کار باید دارای شرایط زیر باشد :
الف) در تعیین میزان و مبلغ آن رعایت مفاد مربوطه در آیین نامه معاملات دولتی برای سازمان های دولتی الزامی است.
ب) ضمانت نامه توسط بانک یا موسسه اعتباری مورد تأیید سیستم بانکی ایران صادر گردد.
ج) ضمانت نامه کاملاً بدن قید و شرط و مطابق با ضوابط مورد قبول سیستم بانکی ایران باشد.
د) ضمانت نامه دارای مدت و به درخواست طرف ایرانی قرارداد قابل تمدید باشد . چنانچه بانک به هر علتی نخواهد و یا نتواند ضمانت نامه را تمدید کند ، متعهد است وجه ضمانت نامه را به طرف ایرانی قرارداد پرداخت نماید.
ه ) در ضمانت نامه ذکر شود که تمدید ، ضبط و یا ابطال ضمانت نامه به درخواست کتبی از طریق تلکس و یا تلگراف رمزدار طرف ایرانی قرارداد و یا بانک کارگزار طرف ایرانی انجام پذیر است.
و) مبلغ ضمانت نامه با ارائه اسناد و برابر دستور کتبی طرف قرارداد و یا گواهی انجام کار کاهش خواهد یافت . بانک صادرکننده ضمانت نامه در پایان سررسید برابر دستور کتبی طرف ایرانی قرارداد نسبت به پرداخت مانده وجه ضمانت نامه طرف ایرانی اقدام می نماید.
ز) از قبول ضمانت نامه هایی که به صورت اعتبار اسنادی صادر می گردد خودداری شود.
ح) در متن ضمانت نامه تاریخ ، شماره و موضوع قرارداد و همچنین شماره و تاریخ اعتبار اسنادی مربوطه قید گردد.
دستگاه های اجرایی موظفند درخواست تمدید ، ضبط و یا ابطال ضمانت نامه را حتماً قبل از تاریخ سررسید آن انجام دهند . در صورت عدم دریافت درخواست فوق بانک کارگزار ایرانی موظف است یک دوره ضمانت نامه را به هزینه طرف ایرانی قرارداد تمدید و مراتب را به طرف ایرانی ابلاغ نماید.
-کسور وجه الضمان
در قراردادهای خرید کال و خدمات با توجه به شرایط قرارداد و ضوابط مربوطه می توان مبلغی وجه الضمان کسر نمود. در این موارد نحوه کسر و استرداد مبلغ وجه الضمان باید در قرارداد قید گردد.
۱۱) تعدیل قیمت
درصورتی که با توجه به موضوع قرارداد پیش بینی تعدیل قیمت ضرورت داشته باشد بایستی چگونگی تعدیل قیمت ( به تفکیک بخش های مختلف قرارداد و در نظر گرفتن شاخص های بین المللی و یا مورد توافق ) برای قسمت ریالی و ارزی به طور جداگانه دقیقاً در متن قرارداد مشخص و قید گردد . برای قراردادهایی که مدت آنها کمتر از یک سال است معمولاً تعدیلی صورت نمی گیرد.
۱۲) تغییر مقادیر کار
افزایش یا کاهش معامله توسط طرف ایرانی قرارداد در مدت معینی از تاریخ قرارداد و براساس قیمت های قرارداد تا درصدی که مقررات دولتی اجازه دهد مجاز است. پیش بینی تغییر مقادیر کار در طول اجراي قرارداد از نکات مهم است و باید در تنظیم قرارداد آن را مد نظر قرار داد.
۱۳) نقشه ها و دستور العمل ها
در قراردادهای خرید ماشین آلات و تجهیزات فنی ، طرف خارجی قرارداد باید متعهد شود که کلیه نقشه ها و دستورالعمل های لازم برای نصب ، بهره برداری و نگهداری را در اختیار طرف ایرانی قرارداد قرار دهد.
۱۴) تغییر شرایط و مشخصات فنی
امکان تغییر دادن هریک از شرایط قرارداد و یا مشخصات فنی با توجه به تأثیر این تغییرات در قیمت ، زمان تحویل ، ضمانت وسایر ارکان قرارداد باید حین توافق جهت تنظیم قرارداد پیش بینی و در متن درج گردد.
۱۵) هزینه ها ، حقوق و عوارض گمرکی
در قراردادهای خرید کالا و یا خدمات ، کلیه مخارج گمرکی ( حقوق گمرکی ، سود بازرگانی ، عوارض و هزینه های گمرکی ) در کشور مقصد بر عهده طرف ایرانی قرارداد (خریدار) می باشد و باید در شرایط مناقصه و در متن قرارداد ذکر گردد. هر شرطی برخلاف این با طرف خارجی قرارداد معمولاً با قوانین آمره کشور بیگانه مغایرت داشته و لازم الوفاء نیست.
این مطلب ادامه دارد…