محاسبه مدت زمان انجام فعالیتها
محاسبه مدت زمان انجام فعالیتها: زمان مورد نیاز جهت انجام فعالیت ها را می توان به سه روش محاسبه و لحاظ نمود.
محاسبه زمان
در این روش با توجه به امکانات و منابع موجود در سازمان از قبیل تجهیزات و نیروی انسانی و میزان بودجه که میتوان در دوره های مشخص در پروژه هزینه کرد و … زمان لازم جهت اجرای فعالیت ها محاسبه خواهد شد.
جهت برآورد زمان دقیق فعالیتها باید با در نظر گرفتن حجم آنها ، مدت زمان دقیق و واقع گرایانه انجام فعالیت ها و در نتیجه زمان محتمل جهت شروع و پایان پروژه را محاسبه نمود ، که این محاسبه با درنظر گرفتن حالات مختلفی است که ممکن است در پروژه اتفاق بیفتد.
حالاتی که هر سازمان در پروژه های مختلف با آنها مواجه خواهد بود به شرح زیر است:
الف) هیچ محدودیتی در زمان پروژه وجود نداشته باشد
در این حالت با توجه به نداشتن محدودیت زمانی ، عامل مهم در تعیین زمان اتمام پروژه ، هزینه است که با درنظر گرفتن کمترین میزان هزینه ، بهترین حالت زمانی که به کمترین میزان استفاده از منابع منجر می گردد انتخاب خواهد شد.
ب) محدودیت منابع
در این حالت مدت زمان انجام فعالیت تا سقف حداکثر استفاده از منابع موجود بطول خواهد انجامید ، بگونه ای که بهینه ترین استفاده از منابع در دسترس انجام گردد.
ج) تاریخ های دستوری (قراردادی)
تقریبأ در تمامی پروژه ها زمان شروع پروژه و مدت زمان مورد نیاز جهت اتمام پروژه در قرارداد آورده شــــده است و تیم اجرایی موظف به تبعیت از این زمانــــها بوده و می بایست برنامه زمانبندی فعالیت های اجرایی را در قالب مدت زمان تعیین شده در قرارداد ارائه نماید.
همچنین در برخی مواقع بنابر هر دلیلی ممکن است فعالیت یا فعالیت هایی نیاز به اتمام در تاریخ های مشخصی داشته باشند که این موارد نیز بایستی در برنامه زمانبندی لحاظ گردد. لذا در حالت های کلی و حالت های خاص باید فعالیت ها بگونه ای برنامه ریزی شوند که منابع و تجهیزات مورد نیاز جهت انجام آنها در موعد مقرر فراهم شود.
نکته ۱ :
باتوجه به زمان شروع و پایان پروژه بر طبق قرارداد، ممکن است زمان انجام فعالیتها بنحوی بدست آید که با توانائی های سازمان از قبیل تجهیزات و منابع و … در تناقض باشد، لذا در صورتی که تأکید لازم بر پایان پروژه در موعد مقرر باشد بایستی کسری منابع جبران گردد ،در غیر اینصورت مدت زمان فعالیت و به تبع آن مدت زمان کل پروژه نیز افزایش خواهد یافت.
نکته ۲ :
لازم به ذکر است که در مرحله Tracking که یکسری از فعالیت ها ممکن است به تأخیر افتاده باشند ، جهت جلوگیری از تأخیر بیشتر و در نتیجه از پیشگیری از تأخیر کل پروژه ناگریز به فشرده نمودن زمان فعالیت ها هستیم که این کار را از طریق افزایش منابع مورد نیاز و افزایش ساعات کاری تا حدود زیادی قابل جبران خواهد بود.
روش های برآورد مدت زمان انجام فعالیت ها
استفاده از تجارب
در این تکنیک برنامه ریز جلساتی را با تیم اجرایی پروژه برگزار و نظرات آنها را در خصوص مدت زمان مورد نیاز جهت انجام فعالیت ها جویا می شود.
استفاده از پروژه های مشابه
در این روش برنامه ریز بایستی با الگو برداری از پروژه های مشابه ، آن را با شرایط واقع بر پروژه مورد نظر منطبق نماید. چرا که ماهیت اصلی پروژه منحصربفرد بودن آن است ، پس زمانها را نمیتوان بصورت قطعی مشابه در نظر گرفت ، حتی اگر پروژه ها از نظر بسته های کاری شباهت زیادی به هم داشته باشند.
استفاده از روش پارامتریک
در این روش بر اساس رابطه بین منابع موجود و حجم کل کار متره شده مدت زمان مورد نیاز جهت انجام فعالیت را محاسبه می نمائیم.در نظر داشته باشید که همواره رابطه زیر مابین زمان مورد نیاز جهت انجام فعالیت ، نیروی کار (منبع ) و کل کار برقرار است.
فرض کنید در یک پروژه طبق نقشه ابلاغی قرار است ۱۰۰ متر مکعب خاکبرداری انجام شود. این درحالی است که با توجه به شرایط پروژه یک بیل مکانیکی با قابلیت برداشت خاک به میزان ۱۰ متر مکعب در ساعت داریم. بنابراین طبق رابطه بالا مدت زمان انجام این فعالیت عبارت خواهد بود:
منبع : دکتر محمد بزازی با کمی دخل و تصرف