-
برنامه ریزی و کنترل پروژه چیست؟
همانگونه که از اسم آن پیداست شامل دو بخش می گردد. بخش اول برنامه ریزی است که در طی آن مجموعه پیش بینی های لازم جهت تحقق هدف که همان ساخت ، تکمیل و به بهره برداری رساندن پروژه است انجام می گردد. این پیش بینی ها شامل زمان ، هزینه و محدوده است. بخش دوم کنترل پروژه است که در طول آن اقدامات لازم در جهت کنترل و مقایسه شرایط موجود با آنچه در برنامه پیش بینی شده است ، توصیه می شود برای مطالعه بیشتر به سایت PMI که مرجع دانش مدیریت پروژه است مراجعه کنید.
-
جایگاه برنامه ریزی و کنترل پروژه در کشورمان
در حال حاضر دانش مدیریت پروژه نقش بسزایی را در توسعه کشورها ایفا می کند. پروژه های عمرانی ماننده احداث ساختمان های مسکونی ، اداری ، تجاری ، سد سازی ، نفت ، گاز و پتروشیمی از جمله این موارد بشمار میروند. در همین راستا دانش برنامه ریزی و کنترل پروژه کاربرد وسیعی را در فضای کسب و کار در ایران به خود اختصاص داده است به شکلی که بسیاری از فارغ التحصیلان رشته های مهندسی عمران ، صنایع و مدیریت در این زمینه مشغول به کار شده اند.
-
چه فاصله ای بین آموخته ها در دانشگاه و واقعیت در پروژه ها وجود دارد؟
اما از آنجایی که مبدأ این دانش از کشورهای پیشرفته و توسعه یافته است ، بزرگترین مشکل ، فاصله بین مفاهیم و مباحث و مهارتهای مطرح شده در مراکز آموزش عالی با شرایط واقعی کاری در پروژه های کشور است. به طور مثال نرم افزارهایی ماننده مایکروسافت پراجکت و پریماورا بر اساس شرایط و استاندارهای کاری حاکم در کشورهایی هماننده آمریکا یا اروپا طراحی و عرضه شده اند. لذا زمانی که یک فارغ التحصیل دانشگاهی وارد پروژه ای جهت انجام کار می گردد ، به اجبار میبایست از ترفندها و روشهای جانبی برای استفاده از امکانات و قابلیت های نرم افزارهای اشاره شده و تطبیق آن با شرایط واقعی حاکم بر پروژه استفاده نماید.
نمونه هایی از این موارد می تواند چک های مدت دار در پرداخت هزینه ها ، عدم سازگاری ساختار واحدهای هزینه کننده با اصول تعریف شده در واحد برنامه ریزی و کنترل پروژه ، قراردادهای بسته شده و … باشد که هیچکدام از نرم افزارها به شکل مستقیم این امکان را نداشته و کارشناسان این واحد مجبورند براساس تجربه از روشهای جانبی برای بکارگیری از قابلیت های نرم افزاری و ارائه گزارشات استفاده نمایند. از اینرو قصد دارم تا در این بخش به آموزش در این حوزه که تناسب لازم را با شرایط کاری در پروژه های کشور دارد ، پرداخته و تجربیات خود را که در بزرگترین پروژه بلندمرتبه سازی و صنعتی در ایران کسب کردم در اختیار علاقمندان به مباحث فوق قرار دهم .
مهندس بیات